fi-yritys

Yritys

Suurelle yleisölle tuntematon, kulinaristin sisäpiirin vinkki, jota myydään tyypillisesti lahja- ja sesonkituotteena. Verrattuna itä-eurooppalaisiin ruusutuotteisiin Finnish Plantin hillon koostumus ja makuprofiili on ainutlaatuinen – suoraa kilpailua ei ole.

Tuote soveltuu hyvin vientiin, sillä sen säilyvyys on 11 kk ja sopii hyvin kuljetettavaksi ilman kylmäketjua. Tuotetta viedäänkin jo useisiin maihin, kuten Ranskaan, Saksaan ja Italiaan. Vahva jalansija kotimaassa ja panostus vientiin ovat Finnish Plantin resepti kukoistukseen myös tulevaisuudessa.

Yritys on omavarainen pääraaka-aineen suhteen ja laadun varmennus ja tuotanto ovat omissa käsissä. Tällä hetkellä viljelyssä on 20 km ruusua 6 hehtaarin alalla. Oma pakastekuivauslaitteisto mahdollistaa sen, että kukat saadaan kuivaukseen tuoreeltaan, suoraan pellolta. Tämä takaa ainutlaatuisen laadun, sillä kukinnot eivät ehdi hapettumaan (ruskistumaan) ennen pakastekuivausprosessia. Pakastekuivauksen tuloksena syntyvät pakastekuivatut ruusun terälehdet ravintola- ja suklaamaailmaan ja ruusuvesi, joka on todellinen terveyspommi!

Finnish Plant FP Kotaja Oy on perheyritys, joka valmistaa Pohjois-Euroopan ainutlaatuisissa olosuhteissa luomuruusutuotteita käsityönä. Oma ruusulajike, Rosa Rugosa variaatio Kotaja on jalostettu eritysesti suomalaiseen kasvuympäristöön, jossa maailman puhtain ilma ja vesi, Suomen valo ja viileät kasvuolosuhteet tuottavat tasapainoisen makuelämyksen. 15 vuoden kehitystyön tuloksena on syntynyt syötävä ruusu, jolla on optimaaliset ominaisuudet ruokatuotteiden käsittelyyn ja valmistukseen ja jonka maussa viipyilee keskiyön auringon kajo. Sille on ominaista hienostunut karvaus, joka puuttuu eteläisistä lajikkeista.

Finnish Plantin päätuote on kuitenkin ruusun terälehtihillo, joka syntyy omassa hillokeittiössä. “Tämä hillo on klassikko”.

Tuuli ja Matti

Tuuli ja Matti pyörittävät Vampulassa, Länsi-Suomessa Matin kotitilaa, jonka peltoja perhe on viljellyt siitä saakka, kun Matin isoisä rakensi talon joen läheisyyteen vuonna 1917. Jo sukupolvien ajan pelloilla oli viljelty vehnää, ohraa ja hernettä, mutta Tuuli toi mukanaan uusia ajatuksia.

Nuorena miehenä ammattimuusikon urasta haaveillut Matti kehitti 1980-luvulla mainetta niittäneet Finnish Percussion (FP) kongarummut. Valitettavasti rumpujen maailmanvalloitus kaatui dollarin romahdukseen, mutta ajatus tehdä jotain ainutlaatuista jäi kytemään.

Tuulin tavattuaan Matti oli löytänyt kumppanin, joka jakoi intohimon ruusuihin. Häitä vietettiin vuonna 1994 ja kirjaimet FP muuttuivat tarkoittamaan Finnish Plant, kun pariskunnalla kypsyi ajatus ruusun viljelemisestä ammattimaisesti.

Ensin tavoitteena oli tosin tehdä ruusuöljyä, mutta Tuulin luovuus keittiössä ja Matin intohimo testata uusia asioita johti siihen, että keittiössä syntyikin koe-erä ruusun terälehtihilloa. Tie valmiiksi kaupalliseksi tuotteeksi oli kuitenkin pitkä. Usean vuoden jalostuksen ja tuotetestauksen jälkeen he olivat vihdoin valmiita aloittamaan ammatimaisen ruusun kasvatuksen vuonna 2012.

Kotajat ovat jo vuosia jalostaneet arktista Rosa Rugosa Hybrid lajiketta paremmin soveltuvaksi paikallisiin kasvuoloihin ja makuvaatimuksiin. Jalostustyön tuloksena syntynyt Rosa Kotaja -lajike tulee tulevaisuudessa syrjäyttämään kokonaan Rosa Rugosa Hybrid lajikkeen.

Tärkeää jalostuksessa on arktisten kasvuolosuhteiden hyödyntäminen ja ympäristöarvojen huomioiminen. Kotijoesta tuleva kasteluvesi, ympärivuorokautinen kesäauringon valo ja luomuviljely luovat pohjan terveellisen ja maukkaan ruusutuotteen syntymiselle.

Rosa Kotaja on Tuulin ja Matin perintö kulinaristisen hyvinvoinnin ystäville

Finnish Plant ja luomuviljely

Luomuruusun viljely on ilmastoteko:

  • Viljely ja jalostus sitoo hiiltä enemmän kuin tuottaa
  • Viljelyssä ei käytetä kemikaaleja
  • 3-4 miljoonaa kukkivaa kukkaa kasvukauden aikana luo edulliset olosuhteet mehiläisten ja kimalaisten toiminnalle
  • Ruusun viljely hyödyntää maan omia fosfori- ja typpivaroja, joten fosfori- ja typpipäästöt pienenevät